keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Meikkisiveltimien puhdistus

Meikkisiveltimissä käytetään erilaisia karvoja. Siveltimissä käytetään aitoja ja synteettisiä karvoja. Laadukkaissa siveltimissä käytetään aitoa karvaa ja sen vuoksi ne saattavat olla hinnaltaan kalliimpia kuin keinomateriaalista tehdyt siveltimet. Nykyään eroa näiden välillä huomaa harvoin. Aidot karvat ottavat värin tasaisesti ja se levittyy iholle pehmeästi ja siististi. (Tuija Luukkainen, Taina Raivio, Tuula Väliaho, Meikkaus, WSOY Oppimateriaalit Oy, 2007)

Näädän karva on jäntevää ja napakkaa. Luomivärin levitykseen ja häivytykseen käytettävissä siveltimissä käytetään usein näädän karvaa. Sitä käytetään myös huulipuna-, rajaus-, ja poskipunasiveltimissä.

Vuohen karvaa käytetään puuteri- ja poskipunasiveltimissä sekä luomivärisiveltimissä ja se on edullista.

Oravan karva on silkkimäistä. Sitä käytetään häivytyssiveltimissä, koska se ei kerää kunnolla väriä itseensä.

Ponin karvalla on samat ominaisuudet kuin oravan karvalla, mutta se ei ole yhtä silkkistä. Tätä käytetään poskipuna- ja varjostussiveltimissä sekä luomivärin häivytyssiveltimissä. Sopii myös erittäin pigmenttisen luomivärin levitykseen.

Mäyrän ja supin karva, napakkaa ja karheahkoa. Käytetään häivytys- ja puuterisiveltimissä.

Minkin karva on kestävää ja sitä käytetään useissa eri siveltimissä.

Sianharjas on jäykkää karvaa ja sianharjasta käytetään ripsiväri-, kulmakarva- ja naamiosiveltimissä.

Synteettinen eli keinokuitu sopii hyvin huulipuniin, peiteväreihin ja rajausväreihin. Puuterimaisia tuotteita levittäessä keinokuituiset siveltimet luovuttavat väriä vähemmän kuin aitokarvaiset. Kaikkia tarvittavia siveltimiä saa synteettisesti valmistettuna.

Meikkisiveltimien puhdistustapoja on useita erilaisia. Tapa voidaan valita sen mukaan, kuinka nopeasti siveltimiä tarvitaan seuraavan kerran. Puhdistuksessa voidaan käyttää saippuaa (marseille tai erikoissaippua), desinfiointiainetta (joillain meikkisarjoilla on omia) tai puhdistusaine- ja desinfiointiainetta geelinä tai liuoksena. Aito karvaisia siveltimiä suositellaan pesemään marseille-saippualla, mutta niitä voidaan pestä myös esim. hiuksille tarkoitetulla shampoolla ja hoitoaineella, joissa ei ole silikonia. (Tuija Luukkainen, Taina Raivio, Tuula Väliaho, Meikkaus, WSOY Oppimateriaalit Oy, 2007)

Välineiden peruspuhdistus
Siveltimet pestään vedellä ja saippualla, mutta varsien kastumista on vältettävä. Jos varret kastuvat, liimaukset voivat irrota ja maalit siveltimien varsista. Siveltimet laitetaan pyyhkeen tai paperin päälle lappeelleen ja niihin suihkutetaan molemminpuolin desinfiointiainetta. Ne jätetään kuivumaan lappeellaan. (Tuija Luukkainen, Taina Raivio, Tuula Väliaho, Meikkaus, WSOY Oppimateriaalit Oy, 2007)

Välineiden pikapuhdistus
Desinfiointiainetta voi kaataa lasi- tai metallipurkin pohjalle noin 1 cm verran. Siveltimien kärjet kastetaan kevyesti puhdistusnesteeseen. Kastamisen jälkeen siveltimet pyyhitään paperiin kevyesti, jotta väri irtoaa. Tätä jatketaan niin kauan, ettei väriä enää irtoa. Puhdistuksen jälkeen siveltimet laitetaan lappeelleen pyyhkeen päälle kuivumaan noin 5-10 minuutiksi. Suuremmat siveltimet (esim. poskipuna- ja puuterisiveltimet) vaativat 10-15 minuuttia kuivumisaikaa. Märkää sivellintä ei saa käyttää. (Tuija Luukkainen, Taina Raivio, Tuula Väliaho, Meikkaus, WSOY Oppimateriaalit Oy, 2007)

Lähteet:
Tuija Luukkainen, Taina Raivio, Tuula Väliaho, Meikkaus, WSOY Oppimateriaalit Oy, 2007

Kirjoittanut: Laura ja Erika 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti